Miniatyrmedaljer (eng Miniature medal) är en enklare variant av orignalmedaljen och bärs i mindre formella sammanhang och till sällskapsdräkt; smoking, smokingklänning, civil kostym eller dräkt. Miniatyrer bärs generellt inte till kavaj eller mörk kostym. Mörk kostym räknas som en enklare klädkod men den kan även användas i formella sammanhang som begravning, bröllop eller liknande högtider. I dessa fall påbjuds ofta originalmedaljer om utmärkelser ska bäras. 

Närvarar H.M. Konungen vid bjudningen är det kutym att inte bära miniatyrmedaljer utan då bärs man originalmedaljer. Vid osäkerhet eller frågor om det påbjuds eller är lämpligt/olämpligt att bära utmärkelser, fråga alltid värden.

Medaljer bärs traditionellt i rakt montage av män och i rosettmontage av damer. Kvinnor som bär uniform ska ofta enligt regler för uniformen bära dem i rakt montage.  

Miniatyrmedaljer placeras liksom orginalmedaljer på vänster sida. Har ytterplagget ett slag placeras medaljerna under slaget. På frackklänning (eller motsv) placeras originalmedaljerna på motsvarande plats eller så nära som klänningens skärning och snitt medger.

Har man erhållit fler än en medalj bör man montera ihop dem till ett sammansatt montage eller välja den förnämsta eller den för bjudningen lämpligaste medaljen att bära. Att bära flera enskilda medaljer är inte att anse som god kutym.

Tillagd i varukorgen